Ha nem futhatok, szétrobbanok

LD1Kétnapos családi hétvégén vagyok. Egy badacsonyi apartman teraszán ülök, és a 71-es úttól a bejáratig kanyargó keskeny aszfaltcsíkot bámulom. Mint vadászó macska az egérlyukat. Mint egy tizenéves hülyegyerek a strandon lófráló csajok seggét. Mint egy nemszázas, féleszű, mint egy elmeháborodott, hárshegyi őrült. Azon gondolkodom, hogy mi a francért nem hoztam futócipőt. Talán, mert a hét öt napján azért futottam 110 kilométert, hogy a hétvégén gond nélkül üldögéljek egy badacsonyi apartman teraszán, és ne úgy bámuljak arra a rohadt aszfaltcsíkra, mint keresztelő János a Messiásra? Mindegy is. Az a lényeg, hogy itt ez a keskeny utacska, és itt vagyok én is. Egyetlen dolog hiányzik csak: az a rohadék futócucc.

Csabival, nagyszerű csapattársammal
Csabival, nagyszerű csapattársammal

Heti százasokat futok. Nem mindig esik jól az indulás, de ha úton vagyok, akkor valahogy minden kerekebb, jól érthető, kontúros, és színekkel teli. Edzésnek már régóta nem hívom ezeket a napi rituálékat, hiszen egy edzés a jövőbe mutat, verseny felé vezet. Az ember jobb akar lenni, és nagyobb teljesítményt szeretne leadni, mint valaha. Ott a versenyen. Ebben az évben csak a szupermaratonon indultam. Ott is tök véletlenül, utolsó pillanatos beugróként. Nyolcadikok lettünk párban. Azt hiszem, hogy csapattársam meg lehetett elégedve a teljesítményemmel, mert nem szidta a mutteromat, és nem kínált meg meleg sörrel. Az én futásaim tehát nem edzések. Csakis futások. Mégis előre mutatnak. Az állandó felkészültség felé.

Csabi, és az elmaradhatatlan zacsesz
Csabi, és az elmaradhatatlan zacsesz

Ha olvasgatjátok ezt a blogot, akkor bizonyára ismerősen cseng Szabó Csabi, alias Zacskós Csabi neve. Ő a sógorom, Ő az a budapesti futó, aki egy nejlonzacsival a kezében elindul száz kilométert futni. Tavaly egy nejlonnyi kólával, ropival, és két nullás sörrel kifutott Szigetmonostorra, ahol én épp egy hatórás futóverseny közepén kínlódtam. Mikor Csabi megérkezett, és meglátta, hogy úgy nézek ki, mint egy nagyobb rakás bölényszar, aki ráadásul épp feladni készül a versenyt, letette zacsiját, és beállt mellém. Beállt az utolsó harmincasomra. Csabi aznap 80 kilométert futott. GPS rajzolta fasza jel, verseny utáni szelfi, fészbuk bejegyzés, és blogon való kitárulkozás nélkül. Csupán a teljesítményért.

Még ez van hátra, és már csak egy maratoni futam maradt.
Még ez van előttem, és már csak egy maratoni futam maradt erre az évre.

Havi négyszáz kilométer a célom. Ezzel nem vagyok egyedül. Nincs beosztva, hogy mikor, mennyit kell teljesíteni, mégcsak útvonalak sincsenek kijelölve. Egyszerűen elindulok, és a harmadik negyedik kilométer után döntök távról, és szintről. Valamikor kétszer is változtatok. Így lehetséges, hogy induláskor tizenöt kilit irányzok elő, és harminc lesz belőle, de volt már rá precedens, mikor egy lazább huszas négy és fél órányi futásba torkollott.

Ha nincs verseny, nincs para. Csak a futás, teljesítmény és szabadság marad.

Ebben az évben – az Oslo Maratonon kívül – nem terveztem egyetlen versenyt sem. Az UltraBalaton után egész nyáron csak magamnak szeretnék teljesíteni. Csendesen, gyötrelmesen, fájdalmasan, vidáman, izzadtan, megázva, anyázva, de kizárólag a futásnak futva.

Epilógus

Ezt az írást egy biai futócsajszi Piroska inspirálta, egyben véglegesítette a futás-filozófiámmal kapcsolatos döntésemet. Hosszú felkészülési munkát követően elindult egy agyonmarketingelt béesi sprintversenyen, ahol izomszakadással tönkrekúrta a vádliját, és emiatt bebukta az UB-t, azt a megmérettetést, amire többszáz kilométernyi edzéssel piszok jól felkészült. Nagyon sajnálom, de a sérülés miatt kieső hétköznapi futásait még annál is jobban.

1 thought on “Ha nem futhatok, szétrobbanok

  1. Javíjjad az írást, mert nem buktam be az UB-t, 6 nappal az izomszakadás (részleges) után futottamaz UB-n óvatosan 6 perces kilométerekkel, majd 2 hónapra rá éccakai maratont, és még a Spar maratont is BP-vel. 😉 Rossz példa voltam. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..