Köpönyeg pont hu, az időjárás utólag-jelző szolgálat

logo_oszMár legalább százszor megfogadtam, hogy nem fogok időjárás előrejelzést nézni a köpönyegen. Nem azért mert rossz, hanem azért, mert szart sem ér. Ennek ellenére kora délután felpattantam a netre, és a felső keresőbe bepötyögtem a köpönyeg pont hu-t. Oldal megjelent, köcsög béka a jobb felső sarokban valami vörös sálban vigyorgott rám, mögötte zöld mező, madárijesztő, egy repülő paprika vagy egy adag görbe madárszar, tudja a tököm. Csupa kivehetetlen, felismerhetetlen figura egy elcseszett, szürreális birodalomban. Persze biztos cuki dolgok ezek, de én most eléggé haragszom a köpönyegre. Na mindegy.

Délután két óra, odakint ragyogó napsütés, legalább 30 fok. Hat órától szülői értekezlet. A kettő között négy óra, és ma feltétlenül edzenem kell. Van egy tizennégyesem, gyorsba‘, okosan. Azon morfondírozom, hogy a futást átteszem estére, és fejlámpával letolom, de irgalmatlanul félek a kutyáktól, az éjszakai állatoktól, a bokorban neszező mittoménmiktől. Viszont most kiba meleg van, csak egy barom indulna futni. Ekkor döntök úgy, hogy megnézem az időjárás előrejelzést. Beütöm hát a köpönyeget. A történetet innen kezdtem.

A köpönyeg kabalafigurája egy gnóm, elmebeteg béka. Ő fogadja a neten érkezőket, és jó recepciósként irányít az előrejelzés irányába. Kiváló mottóként a beválási esély ikonja ugrik fel elsőként, 79%. Azaz huszonegy százalékban elkúrják. Tekerek lefelé, jön a mai előrejelzés szöveges része. Nem mutat semmi esőt, csak bitang meleget, meg az Alföldön elszórva záporokat. Tekerek lefelé, felhőkép, műholdas kép. Szépen betölt, nézem Magyarország animált felhőképét. A Mátra irányából növekvő vörös csiga tekereg a főváros felé. Nem értem. Szövegesen elszórt esőket jeleztek az Alföldön, a vihart animáló csiga pedig szarik ott lenni, inkább az Északi-középhegységet nyaldossa. Vicces, de akár jó is lehet: talán délután lenyomhatom a tizennégyesemet. Várok egy jó órát, közben kávézom, eszem-iszom, nyolcadikos dogákat javítgatok. Fél négykor ráfrissítek a köpönyegre. Először elolvasom az írott előrejelzést, és meglepetésemre tök más, mint egy órával ezelőtt. Giga esőket ír Budapestre. Letekerek a felhőképre, tényleg, a csiga megnőtt, mint rogán arca. Beválási esély: 79%. Kinézek az ablakon, északkelet felől vihar közelít. Délután kettő és fél négy között száz százalékban változott az előrejelzés, miközben a beválási esély maradt 79%. Értitek ezt? Mondjuk lényeg a lényeg, mehettem futni.

Fél négykor ott állt az autóm a botpusztai startpontomon. Az esőt hozó felhők Budapesten maradtak, egy részük Herceghalomra dobott frissítő zivatart. Élénk futást terveztem, de jobban sikerült, mint azt hittem. Tempós kezdés után igyekeztem 4:30 felé törekedni, de nem akartam megszakítani magam. Őrült genya meleg volt, és eső utáni pára, ami nehezítette a haladást, ennek ellenére jól ment. Bizakodom, hogy egy 4:40-es tempót 30-35 kilin keresztül tartani tudok majd Osloban.

Most néztem köpönyeg előrejelzését Oslóra. Szombaton eső lesz. Tegnap még ragyogó napsütést írtak. A beválási esély nem sokat változott. Sőt, nőtt.

powered by EndomondoWPlogo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..