Puding-próba

[iconheading type=”h2″ style=”glyphicon glyphicon-pushpin” color=”#dd3333″]Élménybeszámoló a 30. Wizz félmaratonról.[/iconheading]

Sima ügy volt
Sima ügy volt

[icon icon=icon-heart size=14px color=#FF0000 ]Az előzmények röviden: sérülések halmozása okán a felkészülési időszak hajrájából 5 hét kiesett. Négy héttel a verseny előtt még 3 km-t sem tudtam lefutni, így szűk három hetem maradt rendezni magamat.
Szintén előzmény volt az E.On Délibáb terep-félmaraton, amelyen ugyan beértem, de iszonyat gyötrelmesen. Ez nettó hülyeség volt – így utólag.

Naszóval egy elbaltázott felkészülést követően fejben kellett rendet raknom, kitalálni a stratégiát és a reális célokat. A pulzuskontrollt hívtam segítségül, hogy ki ne purcanjak, illetve újra kellett tanulnom a futást, így kevésbé vázrendszer-gyilkos (ejj, de szép szó is ez!) módon próbálok már futni.

Reggeli bemelegítésem: először croissant, aztán tömeg-hajladozás
Reggeli bemelegítésem: először croissant, aztán tömeg-hajladozás

[icon icon=icon-ok size=14px color=#000 ] A nagy nap reggelén terv szerint betoltam a két mogyorókrémes croissantomat ahogy kell (persze ez ellenjavalt, de ki nem sz…), és mielőtt felálltam volna az asztaltól begörcsölt a jobb vádlim. Na gondoltam minden rendben, felkészültem, elvégre az eddigi egyetlen félmaratonom is így indult. Szerencsére csak távolba vesző emlék a vádligörcs, amióta futkározom azóta csak félmaratonok előtt köszön be.

Sebaj, padlógáz, 07:15-kor leparkolás a Közlekedési Múzeum falánál. Ez hibátlan időzítés volt, ugyanis kb 53 mp múlva már betelt az egész utca.
Versenyközpontban szédelegtem egy órácskát, hátha lesz ismerős, de sehol senki, így 16000 ember közepén sikerült kellően egyedül éreznem magam. Aztán utolsó pillanatban befutott a kollégám és jó barátom, ami kicsit javított a helyzeten.
A közös bemelegítésen részt vettem lelkiismeretesen, majd még külön is melegítettem és nyújtottam a csípőmet, mert azért még mindig nem százas az az alkatrész.

LDKI
Óriáskígyó: faltól-falig érő embertömeg

[icon icon=icon-flag size=14px color=#000 ]Rajt!
Az első kilométert egy kiváló 10:30-as idővel abszolváltam, ami nem sokban különbözött a helyben futástól. Kiváló volt. Aztán megindult az óriáskígyó, de faltól-falig embertömegben nagyon kellett figyelni, hogy ki hova lép, hol záródnak be rések, hol fogy el a mozgástér. Sajnos ez az élmény az egész útvonalon elkísért, a tömeg sehol sem szakadt föl, folyamatosan tumultusban kellett cikázni. Ez egy idő után nagyon zavaró volt.
A stratégiám veletek (Herceghalmi Futókör) előre megosztottam, majd ehhez tartottam magam. Ez nagyjából úgy szólt, hogy 14-15 km-ig ízirájder, nemszaladunkésznélkül meravégéngázlesz. Ezt be is tartottam, így 14 km-en 6:02-es átlagot toltam, a pulzus 155-156 maximumnál tetőzött.

Ezt látta, aki csak nézte…
Ezt látta, aki csak nézte…

A hátra lévő 7 km-re más volt a terv, azaz pulzuskontroll ki, agyat eldobni és hadd szóljon! A dolog szépséghibája az, hogy az utolsó 7 km végig emelkedett, így 5:30-as átlag lett belőle. Viszont ezen a 7 km-en senki – még egyszer, senki – nem előzött le, én viszont vagy 2000 embert biztosan. Na ez ilyenkor úgy néz ki, hogy át a virágágyáson, a szegélyköveken, az autók mögött, a futók fölött, tehát ez a futás ámok nevű műfaja. A 20. km szelvényben pl leálltam versenyezni, ami konkrétan 3:47-es pillanatnyi időt adott.

Életkép - sajnos volt olyan futó, akinél az utolsó …
Életkép – sajnos volt olyan futó, akinél az utolsó …

Hát így történt. Minden méterét élveztem, tökéletes volt a stratégia, pont a tervezett idővel értem be. Egyáltalán nem fulladtam ki. Ha még lett volna utána 10 kilcsi az is meg lett volna. Egy picit kisebb arccal, de ment volna. Ez megnyugtató.

Ami zavart, az a tömeg. És a vége felé elhulló társaim. A K&H-nál volt ilyen a táj, vagyis itt is-ott is zümmögött a defibrillátor. És volt, akin már ez sem segített.

R.I.P.

Remélem szeretett futni.

Kristóf István GPSA mellékelt grafikon: fehérrel az energiabefektetés, ezen látszik mikor dobtam be a gyeplőt. Naranccsal meg a tempó. Ezen meg az látszik mikor vételeztem izót és banánt.

2015_0024_01_5596_14 másolatKristóf István bejegyzése

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..